film Poslední z carů, Netflix

Šestidílný hraný dokument s komentáři historiků ukazuje postupný rozklad ruského impéria během vlády posledního cara Mikuláše II. Ten nebyl schopen pořádně vládnout natož reformovat Rusko. Teprve po prohrané válce s Japonskem se odhodlal k prvním reformám, které ale sám bojkotoval.

První světová válka, utrpení ruského lidu a vojáků na frontě, nakonec přivedly Rusko na pokraj občanské války.

Ve filmu je řada výjevů, které jsou ilustrativní a působivé. Zaujala mě například scéna, kdy jsou ušlapány tisíce rolníků, kteří se přišly podívat na nového cara. V další scéně je car rozhodnutý vyhrát ve válce s Japonskem a přijde přitom o celé ruské loďstvo. Podobně působivá je scéna, kdy ruský důstojník pochopí, že ani hrozba zastřelení ruské vojáky bojovat nepřesvědčí (viz obrázek). Děsivá je scéna vraždy carské rodiny ruskými bolševiky v Jekatěrinburgu nebo postava démonického Rasputina.

——————————

jako zcéna z fimu působí zpráva z ukrajinského bojiště   Ruští vojáci zastřelili svého velitele a vzdali se Ukrajincům    (aktualizováno 14.10.2022)

——————————

Pozn. podívejte se i na Ztratili jsme Stalina nebo Svědkové Putinovi. Uvidíte, že Rusku v minulosti často vládli šílení despotové a vrazi. Jednoho mají Rusové vystaveného na Rudém náměstí v mauzoleu. A už sto let se mu chodí klanět …

 

Lenin na vozíku
Lenin na vozíku
, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika